Варка
Пам'ятайте, що температура кипіння безпосередньо залежить від Вашого місця розташування, тут може грати роль перепаду висот. Це може означати, що точка кипіння може бути нижче 100 °С через розряджений повітря і Вам необхідно зробити відповідні коригування в системі Grainfather.
Коли Ви наближаєтеся до точки кипіння, на поверхні сусла утворюється багато піни (пам'ятаєте, це ще не пиво, доки Ви не додасте дріжджі ) - це всього лише білок і його варто акуратно пригладити лопаткою для розмішування або перемішати, також дуже ефективний в даній ситуації звичайний побутової розпилювач з водою. Як тільки поверхня очищена від піни, можна починати відлік часу варіння, зазвичай це 60 хвилин, в деяких 90, все залежить від Вашої рецептури.
Під час варіння Ви будете спостерігати періодично появи білкової піни, яку необхідно повертати назад в варильний бак. Також може осідати наліт на нижню частину бака, тому важливо очистити дно, принаймні двічі за варіння, щоб уникнути пригорання. При високобілкових засинаючи це процедуру треба робити 3-4 рази за варіння.
При додаванні сиропів, цукрів рекомендується попередньо розчинити їх повністю або частково з невеликим кількості сусла перед додаванням в основну варіння, щоб уникнути пригорання.
Охолодження
Система Grainfather комплектується протитечійним охолоджувачем, дуже важливо максимально швидко охолодити сусло після завершення варіння для завдання дріжджів і знизити ризик зараження. Перед використанням охолоджувач необхідно продезінфікувати, тут все просто - підключаєте охолоджувач на останніх хвилинах варіння і пропускаєте киплячі сусло через систему протягом декількох хвилин, при цьому ставите на паузу варильний таймер, тому що температура в варочном баку впаде. Після дезінфекції охолоджувача і вирівнювання температури сусла, продовжуйте варіння в штатному режимі.
В кінці Вашої варіння найкраще використовувати спеціальну Вирпул насадку під дриль, при її використанні створюється конус в нижній частині варильного бака, що допомагає очистити фільтр насоса для більш якісного охолодження і перемішує сусло, дана процедура також має свої плюси.
При охолодженні важливо вимірювати температуру сусла надходить з противоточного охолоджувача, для цієї мети ідеально підійде електронний термометр, як тільки сусло досягло необхідної температури для завдання дріжджів, перемістіть його в ферментер. Перед завданням дріжджів, сусло необхідно аерувати, тобто наситити киснем, що створює сприятливе середовище для активного розмноження дріжджових клітин.
Ферментація
Ферментація є ключовим моментом у всьому процесі пивоваріння, є приказка: "пивовари роблять сусло, а дріжджі - пиво".
Дотримуйтесь нескладних порад при ферментації:
- Переконайтеся, що всі, що контактує з суслом після завершення варіння повинно бути чистим і продезинфікованим
- аеруючими сусло
- Регідріруйте дріжджі, щоб отримати більшу кількість активних дріжджових клітин на старті бродіння
- Контролюйте температуру бродіння, щоб вона перебувала в межах робочих температур обраних Вами дріжджів
Сподіваємося, що ця інформація була корисною для Вас і послужить Вашої відправною точкою в світ якісного пивоваріння з системою Grainfather. Шукайте додаткову інформацію на нашому сайті в розділі "Це цікаво".