У перший четверг серпня любителі пива, пивоварні та паби відзначають всесвітній День IPA, один з найбільш знакових стилів пива! Стиль пива IPA відрізняється найбільшим різноманітністю як смакових варіацій, так і пивоварної практики, надаючи одним шанс отримати насолоду від дивним ароматом і смаком, а іншим необмежену можливість для експериментів. Ми теж не хочемо залишатися осторонь і приєднаємося до цього чудового події і розглянемо як саме різноманітність IPA, так і загальні питання, які виникають у початківців і досвідчених домашніх пивоварів.

Сьогодні немає сумнівів серед любителів пива, що популярність сучасного IPA швидко перетворила його в еталонне крафтового пиво. Класичний IPA демонструє величезну кількість хмільної гіркоти і різноманітність смаку з сухим післясмаком на ряду з повнотіла пива. На сьогоднішній день різноманітності IPA можна просто позаздрити, тут є і Темне (Black), Пшеничне (White), Червоне (Red), Житній (Rye), Браун (Brown), Бельгійського типу (Belgian), а також недавно (хоча і не офіційно) IPA «Нової Англії», хто ще може поставити під сумнів популярність сучасного IPA?

IPA це хороший вибір для початківців пивоварів так як створення гідного IPA досить просто. Це можна зробити за допомогою нескладного SMASH-пива (пиво з вмістом одного типу хмелю й солоду ), а висока хмельова складова може з легкістю покрити безліч помилок новачків. Однак для того, щоб зварити дійсно щось стоять, IPA зажадає від Вас хорошого знання ваших інгредієнтів і того, як вони працюють разом. Ви повинні прагнути варити відмінне пиво, яке збалансовано по хмелю, ніж варити гарне пиво і ховати його за змазаним хмельовим профілем.

Щоб краще зрозуміти це, давайте спочатку обговоримо основні стилі IPA в двох словах;

IPA порівняння стилів

English - переважає в післясмаку хмельова гірчинка і не вистачає карамелі, фруктів в порівнянні з британськими Pale Ale і Bitter. За версією керівництва пивних стилів (BJCP) від 2015 року, даний тип має меншу хмільну складову і більш виражений солодовий смак, ніж типові американські версії.

American - міцніше і більш Охмелене в порівнянні з американським Pale Ale. Якщо порівнювати з англійським IPA в ньому менше "англійської" солодового характеру, хмелю та дріжджів (менше карамелі, дріжджових ефірів, аромату хліба, тостів; переважають американські / сучасні хмелю), менше тіла, з високим хмельовим профілем в порівнянні з аналогами. Містить менше алкоголю, ніж Doubble IPA з порівняно однаковим хмельовим балансом.

East-Coast - хмільний баланс такий же як і у American IPA з упором на сучасний хмільний смак і ароматику, що відчувається гірчинка м'якша. Якщо порівнювати з English IPA, то не вистачає "англійської" солодового і хмелевого характеру, дріжджового профілю (менше карамелі, аромату хліба, тостів; переважно американські / сучасні хмелю, ніж англійські; зміст дріжджові ефірів приблизно на тому ж рівні). Завдяки додаванню пшеничного солоду та вівса пиво виходить більш повнотіле, від низької до високого ступеня прозорості.

Red - подібно різниці між American Amber Ale і American Pale Ale, Red IPA буде відрізнятися від American IPA, де присутні карамельні солоду - задають солодкуватий, карамельний характер і баланс темних фруктів. Red IPA більш Охмелене і міцна версія American Amber Ale c сухим післясмаком, з середньо-низьким тілом і насиченим хмельовим характером.

White - подібно пшеничному в бельгіском стилі (Belgian Wit), за винятком охмеління до рівня American IPA. Горький і хмільний характер як в IPA на ряду з фруктовим, пряним і легким профілем як у пшеничного пива. Зазвичай хмільний смак і аромат не настільки виражені як в American IPA.

Black - загальне враження і баланс можна порівняти з American і Double IPA, c помірним використанням паленого солодов подібно як в Schwarzbier (темне сорт німецького пива низового бродіння, характеризується дуже темним, майже чорним кольором). Використані печіння солоду нема на стільки глибокі за кольором, як наприклад в американських Стаут і Портер, тому як правило цей стиль IPA характерізуется більш низьким тілом, згладжені і питкість.

Doubble - стиль IPA c більш високим рівнем алкоголю і хмельовим профілем, ніж у English і American IPA. У порівнянні з American Barleywine володіє більш низьким тілом і солодовим характером, з вельми інтенсивним охмеління. Як правило високий рівень алкоголю і солоду обмежують пиво в питкості.

Belgian - можна по праву назвати гібридом різних стилів American IPA / Imperial IPA з Golden Strong Ale або Tripel. Цей стиль в порівнянні з American IPA більш фруктовий, пряний, сухий і міцний.

Brown - добре Охмелене і міцна версія American Brown Ale зі схожим балансом як в American IPA Rye, але з більш пряним і сухим профілем, ніж у American IPA. Гіркота і пряні відтінки в комбінації з житнім солодом дають досить тривалий післясмак, деякі варіанти можуть бути міцнішими за алкоголю ніж Doubble IPA.