Кількість
|
Вартість
|
||
|
Установка трубки для вірпула можлива тільки на міні пивоварнях MB-40 і MB-50.
Вирпул проводиться після кип'ятіння сусла, також після затирання солоду c додаванням хмелю, до початку кип'ятіння сусла - процес називається FWH (First Wort Hopping) в результаті чого хмельовий профіль виходить більш чистий, гладкий і збалансований. Мета вірпула - освітлення сусла шляхом осадження хмельових та білкових суспензій, що утворилися під час кип'ятіння, в центрі дна пивоварні. Крім того, завдяки вірпулу сусло охолоджується в рази швидше, а це означає, що хміль, доданий для ароматизації, віддасть суслу більше смаку й ароматики.
Ще один важливий момент, вирпул сприяє зниженню кількості диметілсульфіду (DMS), який утворюється під час варіння сусла з с-метілметіоніна (SMM) своєю чергою присутній в солоді та проявляється у звареному суслі, як смак вареної, карамельної кукурудзи. Особливо актуально для сортів з тривалим кип'ятінням. Коли варіння закінчено, під дією температури SMM все ще продовжує перетворюватися в DMS, поки температура сусла не впаде нижче 60 С, вірпул допоможе впоратися і з цим завданням, істотно скоротить кількість DMS по завершенню варіння.
Після проведення вірпула на дні утворюється компактний конус з осаду. При зливі сусла осад не рухається, оскільки кран зливу розташований збоку.
Як здійснити вирпул на пивоварні MB-40
- Після кип'ятіння сусла встановіть Трубку для вірпула в пивоварню. Перед установкою трубку потрібно обов'язково промити й продезінфікувати, щоб не заразити сусло.
- Увімкніть насос і сусло починає циркулювати: насос забирає сусло з дна пивоварні, піднімає його по трубці вгору і виштовхує його з трубки для вірпула назад в пивоварню. При цьому струмінь сусла буде спрямована уздовж стінок пивоварні та поступово в ємності створиться вир (вирпул), оскільки сусло буде закручуватися під дією струменя.
- Через кілька хвилин, коли побачите, що в ємності створився стійкий вир, вимкніть насос або ж дійте згідно з вашим рецептом за умови, що цей момент там передбачений.
Вирпул можна проводити як під час охолодження сусла чиллером, так і після (тоді метою процесу буде тільки освітлення сусла), а також для процесів описаних вище, все залежить від ваших завдань.