На багатьох пивних пляшках видніються літери DDH. Корисно розібратися, що під цим поняттям ховається і що в них вкладає виробник. Дослівний переклад дає розуміння, що це «сухе подвійне охмелення». Цінно вивчити, що думають пивовари. Розібратися детальніше можна, ознайомившись з трьома версіями визначення розшифровки:

  • застосовується у 2 рази більше хмелю, ніж потрібно за технологією конкретної рецептури;
  • вказується кількість хмільних додавань, але часто два – це нормальний показник для проведення сухого охмелення;
  • робиться упор на маркетинг з метою привернути увагу потенційної аудиторії.

Джон Трогнер, який займає чільний пост в Tröegs Independent Brewing, вважає, що DDH для споживача – можливість підготовки смакових рецептів до значного входження хмелю. Іншими словами, це говорить або про подвійне сухе охмелення, або про вищий вміст хмелю.

Що таке DDH для домашнього пивовара?

Для пивовара, що готує напій в домашніх умовах, поняття вказує на кількість хмелю, яке додається, а також на етап, коли все відбувається. Зокрема, інгредієнт вводиться в різний час, що дозволяє в підсумку отримати різні смакові та ароматичні рішення.

Методика проведення подвійного сухого охмелення, коли перше проводиться при первинному бродінні, актуальна для каламутних блідих Елів. Саме вони мають попит в останні роки. Для пивоварів, які віддають перевагу іншим сортам, методика також актуальна. Як мінімум вона відкриває нові можливості для проведення експериментів і досліджень.

Думки відомих пивоварів про DDH

Корисно вивчити думки інших пивоварів, які завоювали славу у своїй сфері, щодо DDH. Наприклад, Альберт Комінський, який володіє Pizza Boy Brewing/Al's of Hampden (Енола, штат Пенсільванія) стверджує, що DDH неможливо виявити в чисельному або процентному вигляді. Все визначається пивоварнею, її технологією. Конкретно Альберт стверджує, що замість звичних 1 кг на 100 л він би взяв 2 кг або ж варіював додавання протягом пари діб.

Джон Трогнер, який володіє з другом Tröegs Independent Brewing (Херші, Пенсільванія) і є пивоваром, вважає, що раніше він би порахував DDH подвійною кількістю хмелю. Зараз же він упевнений, що все складніше. Впливає все: від дизайну пляшки до її вмісту. При цьому при застосуванні звичного рецепта зі збільшеною кількістю хмелю це буде все той же пиво, але вже з позначкою DDH. Це необов'язково подвійна кількість. Підсумок може проявлятися в цікавих смакових і ароматичних рішеннях внаслідок проведення сухого охмелення, вбирання діацетилу дріжджами на більш повільному етапі й так далі.

Джон Стемлер, який володіє компанією Free Will Brewing Company, що базується в Пенсільванії, і готує пиво, вважає, що DDH – це збільшений обсяг хмелю, який вводиться при сухому охмеленні. Причому це може бути просто втратою сировини без ефекту за умови, що точка насичення залишилася позаду. Якщо ж ні, то вдасться багаторазово наситити аромат і смак. Прибуток пивоварні зменшується, оскільки продукт виходить дорогим.

JR Heaps, який обіймає посаду керівника South County Brewing Co. у Пенсільванії та пивовара, впевнений, що DDH показує кількість хмелю, яка використовується, і число його додавань. На його думку, цей обсяг досягає 1 кг на 100 л або 1,3 кг на 100 л. Нерідко люди бачать сухе охмелення й у вигляді насиченого аромату, і смаку, і у вигляді гіркоти.

Всі пивовари, які вказані вище, впевнені, що сухе охмелення – застосування подвійного обсягу хмелю.