Ламбік – оригінальний метод пивоваріння. Слід ознайомитися з його основними особливостями. 

Стиль «ламбік» має щось спільне між сиром з пліснявою та рибою. Напій, приготований способом спонтанного бродіння, може володіти відтінками соломи, солоного сиру, цвілі, сидру. Це складний продукт, який має ряд шанувальників. 

Ламбік – благородний напій, однак, на любителя. Присутній свій, особливий смак.

Як з'явився ламбік

Існує кілька версій щодо того, як даний сорт. Деякі пов'язують його створення з французькою провінцією Шампань – батьківщиною шампанського. Але досі немає конкретного розуміння, чому це пиво назвали так. 

Пробуючи ламбік, любителі хмільного відразу асоціюють смак з фермою, що вигідно підкреслює оригінальність. Навіть ті, хто віддає перевагу солодким сортам, оцінили незвичайність та унікальність. 

Споживачам вже не цікаво пити просте пиво. Вони стали цікавитися більш вишуканими позиціями, рідкісними й нестандартними. Багатошаровий напій – те, що варто продегустувати. Розкриваються букети неповторних ароматів та смаків через присутність різних ноток. 

Так, пиво може стати елітним напоєм, якщо правильно підійти до процесу приготування. 

Що ж являє собою ламбик

На сьогодні думки сильно розходяться: що ж вважати справжнім ламбиком? Як було зазначено раніше, багато хто пов'язує назву з регіоном, в якому напій виробляється. Як Шампань. Вважається, що справжнє шампанське тільки там, а всі інші сорти – звичайне ігристе вино. 

Процес варення ламбіка

Створення такого пива – давня традиція. Рецепт передавався з покоління в покоління, але з роками він удосконалювався. 

Метод приготування – спонтанне бродіння. Саме це відрізняє ламбик від інших сортів. Який принцип цієї технології? Нагріте сусло залишається в чані для охолодження – кулшипі. У сусло надходять різні мікроорганізми з навколишнього середовища. 

Якщо готується пиво на зразок лагера, то спочатку здійснюється варіння, після чого підбирається потрібний штам дріжджів. Вони продаються в спеціальних лабораторіях. Тільки один різновид допоможе отримати необхідний результат. 

Спонтанне бродіння – метод бельгійських пивоварів, що з'явився в старовину. 

Справжній ламбік тільки в Бельгії – чи правда це?

Бельгійці вважають, що за межами країни ніхто не здатний приготувати правильний ламбік, згідно з технологіями, навіть знаючи всі тонкощі та не порушуючи процесу, придуманого ще за старих часів. Істинний ламбік варять в долині річки Сенни. Там сезонні дріжджі надають напою незабутній аромат й неповторний смак. Звичайно, сам термін «ламбік» знаходиться під захистом бельгійських пивоварів, але в інших пивоварнях намагаються повторити рецепт, однак, дають пиву іншу назву. Проте це вже юридичні моменти. 

Чи вважається даний напій, приготований в Америці або будь-якій іншій країні світу, справжнім ламбіком? Швидше ні, ніж так. Істинний ламбік можна спробувати виключно в Бельгії, в конкретному регіоні. 

Є спеціальне маркування, яке використовують пивовари, які повторюють рецепт. Вона повністю законна, узгоджена з бельгійцями. Якщо ви бачите позначку Méthode Traditionnelle, це означає, що пиво було зварене за технологією ламбіка. Звичайно, це не оригінал, але багато екземплярів виявляються досить непоганими. Клієнти залишаються задоволеними. 

Чи можна бути впевненими в якості продукту при застосуванні технології спонтанного бродіння?

Приготування ламбіка має на увазі, що кожна партія буде мати свою особливість та родзинку. Неможливо простежити за попаданням мікроорганізмів в чан при всьому бажанні. Самі пивовари толком не знають, який за підсумком буде смак, з якими нотками. 

При цьому фахівці стверджують, що певний контроль все ж проводиться. Оскільки пиво знаходиться на відкритому повітрі, вони ретельно стежать за тим, щоб в нього не потрапило нічого зайвого. За якість виробники ручаються. 

Як забезпечується якість напою? Підтримка оптимальної температури та середовища, дотримання технології змішування пива. Всі партії охолоджуються при однаковому й певному температурному режимі. Те ж саме стосується і часу. 

Єдиний нюанс – неможливо забезпечити конкретний смак та аромат кожної партії, але це абсолютно не впливає на якість продукту. Постійно партія буде інша, новий смак непередбачуваний, але пивовари намагаються це згладити ще на стадії змішування, щоб домогтися приблизно однакового відтінку. 

Простими словами: рецепт для ламбіка один, але смак кожен раз відрізняється. 

Ламбики – якими вони бувають?

Поняття «ламбік» – виборчий термін. Це загальний вид зі своїми підвидами. 

  1. Гез - витримані ламбики, що характеризуються терпкістю. 
  2. Фрамбуа – ламбіки з нотками свіжої малини. Вони витримуються 3-4 місяці.
  3. Крик – такий же, як і фрамбуа. Але основний інгредієнт не малина, а вишня. 

Пивовари намагаються працювати з різними сезонними фруктами та ягодами. Є більш терпкі сорти й солодкі, наприклад, з морошкою. Для кожного любителя знайдеться конкретний сорт. 

Чи дорогі ламбики?

Ціна справжнього ламбіка досить висока. Такий напій прирівнюється до елітного шампанського Dom Perignon. Чому так? Тому що процес приготування дуже складний, вимагає багато зусиль та витрат. Але результат того вартий.