Слово «крафтовий» має давнє походження. Але що воно означає? Чому багато сортів пива називають саме так? Слід розібратися в цьому питанні.
«Крафтовим» прийнято називати напій, який зварений за класичним рецептом з точним дотриманням технології. Якщо «крафтовий» перекласти дослівно, вийде «ремісничий». Тобто, це пиво ручної роботи. Те, що ми бачимо на прилавках в магазинах, заводського виробництва, точно не можна назвати класичним продуктом. Кожен завод працює за своєю методикою, але елітних сортів не випускає.
Значення слова «крафтовий»
Відомий історик та археолог Олександр Лангландс давно займався цим питанням. Він проводив дослідження, щоб відновити справжнє значення слова «Крафт». Ми часто чуємо й бачимо такі словосполучення, як «крафтове м'ясо», «крафтовий сир», «крафтові напої». Але мало хто до кінця розуміє, який сенс в кінцевому підсумку.
Під час досліджень Лангландс дотримувався філологічного, експериментального та філософського підходів.
Згідно з результатами стає зрозуміло, що слово «крафтовий» – англосаксонського походження. Дане поняття стали активно використовувати за часів розвитку ремісництва.
Як з'явилося крафтове пиво
Як тільки у Великобританії відкрилися невеликі пивоварні, люди змогли спробувати унікальний напій з оригінальним смаком та неповторним ароматом. При приготуванні застосовуються старовинні рецепти з додаванням своєї родзинки. Будь-які хімічні добавки виключаються. Смак підкреслюють фрукти та ягоди, які вибираються за бажанням пивовара.
Крафтове пиво: в чому його особливість
Промислове пиво та крафтове – в чому між ними різниця, і якому краще віддати перевагу? Пивоваріння – складна справа, що вимагає чіткого дотримання технологій. Деякі процеси здійснюються вручну. Десь необхідні механізовані заходи.
Під час приготування напою використовується різне обладнання. На великих, промислових підприємствах випускається пиво конкретної марки. Відповідно, воно не крафтове.
Для приготування класичного хмільного потрібні:
- вода;
- солод;
- хмель.
Можна додавати фрукти, ягоди – залежить від польоту фантазії пивовара. Це буде вважатися авторською роботою. Коштує такий напій в рази дорожче, ніж промисловий, але якість набагато вище. Крім того, відмінний аромат та смакові якості не залишать байдужим любителя хорошого пива.
Той, хто спробував напій ручної роботи, з маленької пивоварні, не захоче повертатися до промислового варіанту. Смак та аромат абсолютно не ті.
Крафтове пиво не є продуктом широкого вжитку. Кожен сорт по-своєму унікальний. Так, ціна висока, оскільки витрати великі й процес трудомісткий, але результат приголомшливий.