Однією з основних тенденцій в домашньому пивоварінні на даний момент стало зброджування під тиском. Воно прийшло в домашній крафт з професійного пивоваріння, але до недавнього часу було справою дорогим і важким. Багато зарубіжних любителі домашнього крафта вже повністю відійшли від звичайних ферментеров і перейшли на зброджування під тиском.

Тепер і наш магазин надає таку можливість в Україні спільно з лідером ринку компанією KegLand! Чому ж зброджування під тиском стало так популярно в світі і яке обладнання для цього необхідно? Давайте обговоримо!

Головною перевагою в бродінні під тиском, є прискорення процесу ферментації і отримання на виході готового, карбонизовані пива!

Другим безсумнівним перевагою є - зменшення кількості необхідного обладнання, адже кінцевий продукт Ви отримаєте в тій же ємності, що і починали процес ферментації. До того ж таким чином зменшується ймовірність зараження пива. Більше не потрібно витрачати час і сили на миття та дезінфекцію пляшок, переливати пиво для зняття дріжджового осаду, не потрібен сифон для переливу і багато іншого!

Третє - зброджування під тиском дозволяє процесу ферментації проходити при більшій температурі. Багато домашні пивовари стикаються з проблемою високих температур в квартирах і будинках в літній період. Висока температура прискорює процес бродіння і таким чином ми отримуємо не правильний ефірний профіль готового продукту. Ідеальною для отримання елів температурою є 19-21 С, тоді як в літній, найбільш привабливий для отримання пива період, температура всередині приміщень у нас не менше 25С. Тиск, що утворюється в ферментере, видаляє з сусла ефіри, що дає можливість якісного зброджування при високій температурі за менший час.

Четверте - легкий контроль завершення бродіння. У початківців пивоварів досить часто виникає питання - як зрозуміти, що бродіння закінчено? Для цього використовують систему проб за участю рефрактометра або гідрометрії. Тепер же, щоб це зрозуміти, Вам не треба разгерметизировать ферментер (адже будь-який пивовар прагне зменшити час взаємодії пива з киснем). Дуже просто цей процес проходить за участю шпунт-апарату мембранного типу. Якщо показник тиску не змінюється при закритому клапані у Вас день або два - пиво закінчило бродіння.

Замість гідрозатвори у нас використовується мембранний шпунт-апарат. Він контролює тиск, що отримується в процесі бродіння і не дає піні, що утворюється в активній фазі бродіння заповнити ємність. Задавши необхідний тиск на приладі, далі Ви можете нічого не робити - апарат сам випустить надлишковий тиск! При цьому, в порівнянні з класичними поршневими шпунт апаратами, мембранні позбавлені недоліку в різниці тисків при відкритті-закритті клапана (поршнева конструкція з пружиною випускає більше газу, ніж це необхідно і в результаті тиск в ємності падає нижче встановленого), забезпечуючи більш точну підтримку тиску в ферментере і його контроль. Це ефективно і безпечно! Таким чином в меншій ємності, Ви зможете приготувати більший обсяг пива - це п'ять!

Як же ферментація під тиском впливає на кінцевий смак пива?

1. Напевно, всі стикалися з тим, як псує смак дріжджовий осад? Мрія будь-якого домашнього пивовара позбутися цієї складової. Для цього застосовують і сифони і дрожжеуловітелі, але тільки при роботі під тиском це зробити легко. Ви отримаєте пиво без смаку дріжджового осаду, завдяки комплекту для забору рідини спільно з фільтром для забірної трубки.

2. При природної карбонізації на смак готового продукту не впливає ні декстроза, ні інші цукру. Таким чином Ви отримуєте ідеально чистий смак, який відповідає початковому стилю.

3. За рахунок зброджування під тиском, Ви отримуєте більше прозоре пиво, тк все частки швидше осідають на дні.

4. Більш яскравий запах. При зброджуванні під тиском, ефірні складові не йдуть в простір, а зберігаються всередині.

Fermzilla ЦКТ 27л і All Rounder 30л

Яке ж обладнання необхідне для того, щоб легко і швидко почати ферментацію під тиском? Ми пропонуємо:

 

 

У чому полягає принципова відмінність між ЦКТ і All-rounder? У ЦКТ Ви маєте можливість:

• скидання дріжджового осаду та збору дріжджів для подальшої регеніраціі

• ємність для збору дріжджів багатофункціональна, її можливо використовувати для сухого охмеління, карбонізації за допомогою керамічного расекателя, внесення додаткових інгредієнтів (фрукти, спеції) без доступу кисню.

Якщо ж в цих функціях немає необхідності, то Ваш вибір це All-rounder. Він підійде насамперед тим пивоварам, хто цінує компактність і простоту в експлуатації без складних механізмів і деталей. Ферментер підходить для більшості холодильників, тому Ви можете його використовувати як повноцінний кег для подачі пива, що теж досить зручно.

Вибравши ємність для зброджування, Вам залишиться тільки доповнити її комплектом для ферментації під тиском і все, Вам відкрито новий рівень домашнього пивоваріння!