Домашній пивовар має відносно невелику варіацію вимірювальних приладів для вимірювання щільності, найбільш доступні і точні за показаннями, були і залишаються донині гідрометр й рефрактометр, яких цілком достатньо, щоб доводити свої рецептури і мати в своєму арсеналі точність вимірювання від 0.001 до 0.002.

Гідрометр

Є базовим обладнанням в домашньому Крафт будь-якого пивовара, прилад інтуїтивно зрозумілий в роботі і надійний. Принцип роботи гідрометрії заснований на законі Архімеда, де на тіло занурене в рідину діє виштовхуюча сила, рівна вазі витісненої цим тілом рідини. У нашому випадку рідина (пивне сусло) має щільність, відповідну певній кількості розчиненого цукру і / або спирту, при зануренні в яку ми можемо отримати свідчення гідрометрії в питомих одиницях.

Є ряд певних особливостей, які необхідно враховувати при роботі з гидрометром. Перша - необхідна певна кількість випробовуваних зразків, безумовно відбір проб в 100-200мл роблять свою справу, але навіть ця кількість може бути для кого то визначальним, особливо актуально при варінні маленьких партій або коли Вам необхідно контролювати процес бродіння на його ключових фазах, коли доводиться проводити відбір проб більш, ніж 1-2 рази. Інша особливість, в тому, що вуглекислота яка знаходиться в суслі, може підвищувати свідчення у гідрометрії на 0.001, показання щільності дуже сильно залежать від температури (для правильних вимірів температура сусла повинна бути 20-22С) сусла. Крім цього бульбашки вуглекислого газу можуть прілепать до скляної поверхні гідрометрії, тим самим створювати певну похибку вимірювань.

Рефрактометр

Позбавлений певних недоліків гідрометрії, особливо в частині обсягу забору проб, Вам необхідно для вимірювання всього лише пару крапель сусла. Показання рефрактометра практично не залежать від присутності вуглекислоти в рідини, тому в кореляції немає необхідності. Температурний контроль проб також не має сенсу, так як кількість зразків досить мало, плюс йде охолодження від приладового скла самого рефрактометра і більшість рефрактометрів оснащені системою автоматичної кореляцією температури (ATC).

Здавалося б все ідеально? Але немає, існує одна велика проблема з якою стикається кожен домашній пивовар, це різниця показань під час ферментації сусла. Ситуація досить класична, коли Ви знімаєте показання по гідрометрії і рефрактометр (а найчастіше тільки по рефрактометр) і отримуєте вимірювання досить вище, ніж Ви очікували, першою думкою буде - це недобродів, продавець підсунув Вам неробочі дріжджі і взагалі це вже не пиво, а " осляча сеча ".

Насправді все набагато простіше, панікувати не варто в 95% випадків з Вашим пивом все в порядку. Справа в тому, що рефрактометр вимірює щільність не безпосередньо, а через індекс заломлення, який в свою чергу залежить від композиції і концентрації рідини. Різні речовини мають різний індекс заломлення. Наприклад даний індекс вище у спирту, ніж у води, тому й виходить, що показання збродженого сусла по рефрактометр буде завжди вище, ніж реальні значення.

На щастя, нам доступна формула кореляції показань рефрактометра і приведення їх до реальних цифр з одним застереженням, що аттенюаціі дріжджів (здатність штаму до зброджування ферментуючих цукрів в суслі) повинна знаходиться в межах 65-80%. В іншому випадку, формула працювати не буде.

OG - початкова щільність сусла в питомих одиницях (SG). FG - кінцева щільність сусла в питомих одиницях (SG). B 1 - початкова щільність по рефрактометр шкала Brix,%. B 2 - кінцева щільність по рефрактометр шкала Brix,%. ABV% - вміст алкоголю за об'ємом.

FG = -0.002349B 1 + 0.006276B 2 + 1

ABV% = (OG - FG) x131.25

Приклад

Початкова щільність сусла по OG = 1.065, що відповідає за шкалою Brix = 17% (B 1). Сусло вибродівшєє до значення 1.030, що відповідає за шкалою Brix = 8% (B 2). Підставляємо значення B 1 і B 2 в формулу і отримуємо, реальні значення FG = 1.010. Далі розраховуємо ABV% = 7.2.