Популярний жанр крафтового пива IPA займає майже третину річних продажів у світі. Його цінують за незвичайний насичено-гіркуватий смак. Існує багато різних видів цього напою, і щорічно виробники пропонують нові оригінальні смакові відтінки. Навіть маленькі пивоварні в прагненні догодити гурманам виробляють авторські рецептури. Огляд найпоширеніших сортів IPA допоможе розібратися, в чому їх відмінності та особливості.

Унікальні риси індійського елю

Як можна здогадатися, IPA – це абревіатура. Розшифровується вона як Indian Pale Ale – індійський світлий Ель. Сьогодні в основному воно асоціюється з американським крафтовим пивом.

Відмінною рисою елю виступає виражена гіркота з підвищеним хмельовим ароматом і вмістом алкоголю. Така властивість досягається великою кількістю хмелю, яка йде на варіння. Крім цього, в структурі можна відчути цитрусові, квіткові та навіть хвойні нотки.

Походить IPA від англійського пива, яке поставлялося британським солдатам, що знаходилися в Індії. Сорт надихає багатьох виробників на створення хмільних сортів: сезонних, шотландських, портерів і пільзнерів. Як і в дев'ятнадцятому столітті, сучасна рецептура майже не містить консервантів і добавок, щоб максимально походити на оригінальний натуральний склад.

Іноді IPA плутають з АРА. Однак друге – це американський світлий ель, який відрізняється своєю рецептурою, а саме кількістю використовуваного хмелю. Обидва різновиди доступні частіше в невеликих магазинчиках пива.

Традиційні сорти IPA

Індійський ель встиг придбати певний рівень популярності, став трендом, тому існують американські і європейські представники цього сорту.

Американський

Класичний американський IPA Sierra Nevada Pale Ale був виготовлений у 1980-х роках у Каліфорнії. У той час також було ще кілька сортів блідого елю, які з'явилися дещо раніше: Liberty Ale, Anchor Brewing Co., Ballantine IPA. Однак саме Sierra Nevada, маючи цитрусово-хмельовий аромат, вважається зразком для всіх наступних рецептур.

Американські виробники використовують у своїй продукції такі сорти хмелю: Columbus, Chinook, Citra. Вони дарують готовому напою смоляні нотки, хвойні та тропічні, що і відрізняє їх від більш пряних європейських.

Ще однією відмінною рисою американського елю виступає менший вміст солоду. Післясмак залишається сухим, чітким з чистим ферментаційним профілем.

Англійський

Згідно з поширеною думкою, оригінальний англійський IPA містив багато хмелю, який працював як консервант, поки напій перевозили морськими шляхами до Індії. Проте сучасний смак пива залишився незмінним.

Англійські види хмелю – Fuggle, Goldings – надають напою ніжне звучання, трав'яну гірчинку. Також присутня солодовість, яку не завжди можна знайти в американських сортах. Рівень алкоголю досягає 5-7, 5%.

Подвійний

Даний вид можна охарактеризувати як виражена хмелева гіркота. Також відчувається сильний смак солоду, який дає більшу кількість цукру для бродіння, і підвищений кінцевий вміст алкоголю – від 8% до 10%.

Double IPA умовно ділять на два підвиди:

  • Westcoast – сухі з хмелевим акцентом, хміль використовують тільки з американського сімейства Каскад;
  • Eastcoast – солодова пріоритетність, баланс смаку і гіркоти.

Imperial

Дуже схожий з подвійним. В офіційній класифікації вважається синонімом сорту Double IPA.

Вміст алкоголю 11% і вище. Сорт відрізняється дивним яскравим ароматом.

Регіональні різновиди IPA

Місце походження пива визначає особливості варення, а також передає традиції та культуру регіону. За цим принципом побудована регіональна класифікація сортів IPA.

West Coast IPA

Виник цей стиль імовірно в Південній Каліфорнії, але сьогодні його варять по всьому світу. Підставою послужив American Pale Ale, якому підвищили вміст хмелю та алкоголю. Смак відрізняється посиленою гіркотою та ароматом цитруса.

Бельгійський

Популярністю в Бельгії крафтовий ель почав користуватися з 2000-х років. Бельгійські сорти відрізняються яскравими фруктовими нотами та пряністю дріжджів. Використання бельгійських дріжджів дозволяє отримати різноманітність ефірів, завдяки яким пиво отримує відтінки банана, груші, гвоздики. Міцність досягає 8%, тобто це досить міцні напої.

Northeast-style

Стиль сформувався під впливом вермонтських пивоварень. Північно-східний IPA - це м'який і багатий смак з сильним хмельовим вираженням, а також ароматами грейпфрута, мандарина, дині, ананаса. Гіркота практично не відчувається.

Цей сорт мутнуватий на вигляд. Існує здогад, що для такого ефекту можуть застосовувати борошно. У багатьох рецептурах присутні американські та австралійські види хмелю, як і у вермонтських крафтів.

Розливають пиво в алюмінієві баночки з яскравими принтами. Нефільтрований Northeast-style має невеликий термін придатності, всього кілька тижнів.

Чорний IPA

Стиль також відомий як Cascadian Dark Ale. Назва вказує на місце походження в районі Каскадних гір, що на північному заході узбережжя Тихого океану.

Це темний, міцний напій з хвойним відтінком. Чорного кольору домагаються за допомогою паленого солоду.

New England IPA

Комбінація різних технік пивоваріння, використання дріжджів, коригування складу дозволили отримати даний сорт. Він несе цитрусово-трав'яний смак з хмелевим акцентом. Присутня невелика гірчинка. На вигляд ель мутний.

У цій категорії виділяють також Milkshake IPA – з додаванням лактози, яка надає напою вершковий посмак.

Інші стилі IPA

Різноманітність компонентів і оригінальних рецептур дозволили виділити ще багато різних сортів крафтового елю. Серед найвідоміших можна назвати наступні.

Hazy/Juicy IPA

Каламутні й соковиті різновиди отримали широку популярність, що дозволило вивести їх в окрему категорію. Пиво утримує увагу на хмельовому смаку, проте замість гіркоти акцент зроблений на ароматі. Найчастіше такі сорти мають соковиті тропічні, цитрусові тони. Відмінною рисою виступає блідо-жовтий колір і мутнувата або непрозора структура.

Session

З'явився стиль всього близько п'яти років тому. Має відмінний смак: хмелева основа Double IPA з вмістом алкоголю до 5%. Щільна текстура з тропічними акордами та фруктовим ароматом має стійкий чистий посмак. Таким чином вийшов прекрасний продукт, який оцінили любителі відпочити на свіжому повітрі, в лісі, в парку.

Citrus

У 2014 році Ballast Point Brewing & Spirits заклали основи цього стилю, додавши грейпфрут до свого Sculpin IPA. Це дозволило посилити цитрусові нотки ефірних масел в хмелі з сортів західного узбережжя. Експерименти з цитрусовими стали надзвичайно популярними серед пивоварів.

Brett IPA

Ще одним актуальним компонентом для Елю виступають дріжджі Brett (Brettanomyces). Це різновид домашніх дріжджів, які застосовують пивовари. Варто відзначити, що вони не завжди вітаються в пиві зі своїми землистими нотами.

Однак у деяких сортах ці дріжджі лише покращують і вдосконалюють аромат, не роблячи його кислим. Згодом таке пиво стає тільки ідеальніше.

Fresh Hop

Свіже хмільне пиво варять на основі зеленого хмелю. Зібравши урожай, його, не висушуючи, відразу додають до складу. Така технологія дозволяє зберегти всі ефірні масла і смоли. В результаті смак виходить яскравим і свіжим, правда тримається такий ефект всього кілька тижнів. З огляду на це виробництво IPA не надто поширене.

India Pale Lager

З технічної сторони IPL не є IPA, але має багато схожого. Хмелеві риси отримали більш яскраве вираження, ніж в IPA, зважаючи на меншу кількості ефірів, дріжджів. Це чистий і іскристий напій.

Звичайно, це далеко не всі сорти індійського блідого елю. На сьогодні його варять по всьому світу, кожен раз відкриваючи нові грані та відтінки аромату.