Стилістика kriek, зароджена на території Бельгії, вплинула на сферу пивоваріння. Він має свій шлях розвитку, переваги та унікальні аспекти. Тому варто вивчити тематику дещо детальніше, щоб зрозуміти, що це таке й чому кожному творцеві цього хмільного напою бажано знати про дане явище.

Історія стилю kriek

Пиво в стилі kriek можна знайти в багатьох барах. Найбільше воно поширене в Сполучених Штатах Америки, а якщо бути ще точніше – у Вашингтоні. Це вінтажний сорт, представлений на ринку в широкому асортименті. Своїми думками про напій поділився експерт Джон А.Парадізо. Тому дана стаття заснована на його враженнях. 

Парадізо зайшов в бар під назвою The Sovereign у Вашингтоні, де відчувалася приємна температура, контролювався мікроклімат. Стильний інтер'єр та величезний вибір пива буквально з усього світу привернули увагу фахівця. Він говорив в інтернеті про те, що отримав просто приголомшливий досвід. Продегустував відразу кілька сортів класичного напою й після цього нарешті спробував kriek в місті, хоча раніше вже був знайомий з ним. Однак, раніше не витрачав багато часу, сил та уваги на те, щоб проаналізувати всі ковтки. 

Сам Парадізо завжди вважав пиво kriek досить жорстким та агресивним, оскільки він був кислим й дуже терпким. Крім того, навіть через пару годин присмак все одно продовжував відчуватися в роті. Але, незважаючи на ці відносні мінуси, глибинний показник та оригінальність напою дуже привернула увагу.

Через роки експерт вивчав різні пивні добірки, що публікувалися в популярному журналі hop Culture. Видані статті стали мотивацією, щоб повернутися до незвичайного сорту, відмінною рисою якого є яскраво-червоний відтінок.

Що потрібно розуміти під kriek?

Це найменування прийшло з фламандської мови. Позначають їм вишню, що асоціюється з кольором пива. Історично вважається, що вперше kriek з'явився саме в Бельгії. Там можна було придбати розім'яту або цільну вишню, витримувати кілька місяців, щоб потім переробити в блендері зі свіжим ламбиком та перетворити консистенцію в пиво. Розливали його безпосередньо по пляшках. Тому стиль kriek часто відносять до фруктового. Нерідко пиво комбінують разом з чорною смородиною або персиком, щоб поліпшити смакові характеристики. 

Якщо постаратися, то в бельгійських пивоварнях є можливість знайти видатні види kriek. Йдеться саме про кислу вишню, яка ще з давнього часу почала застосовуватися саме для виробництва пива. Найбільше необхідних ягід виростало в той період недалеко від річки Сенна. Але з часом вишні поширилися по всій Бельгії, а потім їх вирощуванням зайнялися ще й в США. 

Детальніше про kriek американського походження

Складно назвати всього одну сучасну інтерпретацію kriek. Він представлений у вражаючому розмаїтті. Якщо орієнтуватися на слова Джо Конноллі, власника власної успішної пивоварні, від класичного, збродженого й стандартного пива kriek відрізняється тим, що використовуються цільні вишневі ягоди, плюс не всі підряд, а дуже кислі, оскільки саме вони надають напою таку оригінальну, неповторну пікантність. 

Не можна сказати, що американці відкрили щось нове, коли придумали пиво з додаванням фруктів. Подібна ферментація була популярна й в європейських країнах. Зараз ще існують пивоварні нової хвилі, які теж продовжують створювати кислі сорти, розробляють незвичайні смаки. 

Сам Джеймс Пріст говорить про те, що він не впевнений, що в природі Американський kriek. Пивовари намагаються дотримуватися високого рівня та пропонувати кращий продукт. Вони в склади додають виключно свіжі, вирощені поблизу фруктові плоди, не звертаючи уваги на особливості типу.

Американський варіант багато хто відносить до категорії напоїв, при розробці яких в обов'язковому порядку використовуються ягоди кислих сортів вишні та впроваджується спонтанна ферментація. Так, можна бути впевненим, що це не виключно Бельгійська розробка, але і не належить вона саме США. Скоріше, це спільний досвід. 

Більш важливі для пива kriek такі характеристики, як: 

  • фірмовий аромат;

  • колір; 

  • справжність смаку;

  • склад. 

Насправді стиль буде залежати саме від того, які вишні застосовувалися для приготування. Якість пива має співвідноситися зі смаком та його вартістю. Навіть якщо здається, що основа стандартна, її дозволяється доповнити фруктами, ягодами й створити незвичайну комбінацію. Також виробники часто додають в kriek екстракти й різноманітні сиропи, але імітувати безпосередньо вишневий смак неможливо. Потрібно включати в рецептуру тільки натуральні та добірні плоди. 

Кращі сорти пива, виконані в стилістиці kriek: вісім варіантів

Справжнє бельгійське пиво Lindemans розроблено спеціально для новачків. Воно досить солодке, містить вишневий екстракт й пройшло кілька стадій пастеризації. Якщо ви хочете почати з чогось відносно легкого, але при цьому смачного, то тоді точно варто звернути увагу на kriek такого типу. Це дозволить поступово вивчити стилістику та не розчаруватися через гіркоту, терпкості або фортеці.

Друге перевірене та надійне рішення – Brouwerij Hof ten Dormaal. Відмінний склад для новачків, але в порівнянні з першим таке пиво вважається більш грубим й кислим. Багато фахівців відносять цей тип до фермерського сорту, тому його сміливо можна назвати універсальним.

Що ще точно рекомендується дегустувати, щоб сповна оцінити kriek? Слід звернути увагу на Strange Craft Beer Co. Багато професіоналів стверджують, що це скоріше не пиво, а один з підвидів шампанського. Але пивовари активно виготовляють даний напій та додають до Вишневого аромату хлібні нотки. В ідеалі є ще й кремова пінка, яка з боку дуже нагадує пиріг з ягодами. Причому таке пиво буває не тільки світлим – є темні сорти. Досить актуальним на ринку вважається пшеничний бельгійський продукт.

Bing Cherry Spontaneous – четвертий кандидат для вивчення Kriek-стилістики. Його особливість полягає в тому, що пивоварні застосовують для приготування не тільки класичний, але ще і спонтанний метод бродіння. Цілісна вишня довго витримується, тому виходить досить складний напій, що відрізняється силою, глибиною, цікавою кислинкою. Варто відзначити, що даний kriek виготовляється в обмеженій кількості, тому далеко не кожен знайде саме оригінальний продукт.

The Referend Bier Blendery – головними аспектами виробництва є не тільки спонтанна ферментація, але і досить тривала витримка. Пиво міститься в бочках, однак, нюанс такий, що раніше в них знаходився портвейн (причому він в обов'язковому порядку повинен бути вишневим). На цьому процес не завершується. Пивовари завжди додають пшеничний ель, щоб створити оригінальний присмак, який не буде основою, а лише стане приємним доповненням. Відноситься даний напій до згаданого вище стилю через фірмової щільності та включення вишні в рецепт. Якщо ви шукаєте напій з незвичайною кислинкою, що межує з солодкістю, то тоді точно слід спробувати цей варіант. Гарантується освіжаючий ефект.

Що собою являє Chêne Cerise? Це ще один вид пива, який завжди виходить лише на річницю пивоварні. Такий напій складно назвати традиційним, скоріше, просто оригінальна імпровізація. Пивовари вдаються до методу змішаної обробки, а не спонтанного бродіння. Важливий момент: береться тільки один, певний сорт вишні – Балатон. У нього дуже агресивний, але при цьому насичений та яскравий аромат, що надає ідеальний баланс.

Бренд Springdale Beer пропонує любителям незвичайних напоїв таке рішення, як Kriek Mythology. Його розробив Джон Коноллі. Як основу він використовує базове пиво, яке в обов'язковому порядку розміщується в різних бочках. Це може бути, наприклад, ємність, в якій раніше містився бурбон. Такий формат дозволяє зробити смак максимально насиченим. Ягоди вишні додаються тільки цільні, ніяких розім'ятих плодів бути не повинно. Все комбінується разом, а потім додається ще вишневий сік, і весь склад проходить ферментацію. В кінцевому підсумку споживачі отримують ідеальний пивний напій з продуманою витримкою. Чим довше зберігається пляшка, тим яскравіше й багатше її смак.

Остання позиція – kriek від Aardwolf Brewing Co. Мова йде про світле пиво, яке завжди витримується в бочках, де раніше знаходилося червоне вино. Варто звернути увагу на те, що воно повинно готуватися або на вишні, або на малині, але не на якийсь іншій ягоді. Фруктові добавки допомагають домогтися насиченості, більш вираженого відтінку й незвичайних характеристик. Це прекрасна можливість спробувати щось нове та насолодитися солодкістю або кислинкою, в залежності від вашого вибору. Вишня – це домінуючий компонент, який завжди асоціюється безпосередньо з сімейством kriek. Деякі експерти стверджують, що крайній тип навіть не завжди треба відносити до даної вінтажній стилістиці пивних напоїв, але в цілому, для новачків й любителів – це м'який, приємний та хороший варіант. 

Якому саме з перерахованих напоїв віддати перевагу? Виходьте з особистих переваг й виділеного бюджету. Тому рекомендується витратити трохи часу, вивчити всі переваги, недоліки, властивості та порівняти ціни. Не буде зайвим прочитати відгуки фахівців, щоб зрозуміти, який формат точно заслуговує на увагу та кошти.