Астрологи вже згадують про те, що пора готуватися до сезонних застуд, в аптеках стали активніше продавати медикаменти від нежитю, болю в горлі, високої температури. У цій статті розповідається про перевірені та ефективні старі-добрі ліки – тепле пиво. Чи варто його пити? Є кілька думок представників сучасної науки. Експерти нарешті пояснили, яким чином він діє.
Пиво від застуди – правда чи вигадка?
Слід почати з того, що в більшості країн на даний момент заборонено в рекламі говорити про те, що алкогольні напої корисні для здоров'я та абсолютно не шкідливі, в них присутні вітаміни та інші мікроелементи, що потрібні людському організму. Чому виникли подібні обмеження? Історія це досить тривала.
Наприклад, у двадцятих роках минулого століття компанія Guinness розробляла рекламні кампанії, де повідомлялося, що алкоголь несе користь. Потім в Ірландії офіційно заборонили розповідати, що у спиртних напоїв є цілющі властивості. Пізніше подібне обмеження вийде ще й у Великобританії, але там мова йшла про молочні стаути, які теж були в рекламі надані з позитивного боку. У 1930-х роках в Сполучених Штатах Америки активно поширювалася думка про те, що в пиві є вітамін В, а це значить, що продукт покращує травлення й в цілому позитивно впливає на здоров'я. Але вже через десять років цю інформацію заборонили виносити навіть на етикетки.
Варто згадати, що свого часу в США був сухий закон, і алкоголь прописували виключно в медичних цілях. Так, в Нью-Йорку стався інцидент у 1931 році. Тоді автомобіль збив Вінстона Черчілля, коли той залишав таксі. Як його намагалися вилікувати? Призначили спиртне в необмеженій кількості.
Але чи є сенс пити тепле пиво? Можливо, старий німецький метод не працює? Якщо розглядати дане питання з наукової точки зору, то дійсно таке вживання цілком здатне виявитися корисним.
Звичайно, ніхто не стверджує, що виключно пиво вилікує від застуди, але як профілактичний захід та для прискорення відновлення такий спосіб допоможе. Існує п'ять тверджень, офіційно озвучених вченими, які знайшли реальні обґрунтування.
Зі спиртним менше відчувається біль, воно покращує настрій й робить сон більш міцним.
У пиві міститься алкоголь (якщо це не б/а варіант). Доведено, що і дійсно допомагає знизити больові відчуття при отриманні травми. Відбувається це не просто так. Після декількох ковтків починається активне виділення ендорфінів. З ними створюється почуття відмінного стану. Також скорочується час, необхідний для засипання. Вже повноцінний відпочинок якраз і дозволяє швидше одужати.
З гарячим пивом перебіг грипу проходить простіше.
Якщо орієнтуватися на наукову інформацію, що була опублікована у 2008 році, то гарячі напої полегшують симптоми застуди. Тепле пиво допоможе простіше перенести біль в горлі, нежить, чхання, відчуття розбитості й втоми, озноб. Бралися за це питання вчені з університету Кардіффа.
Експерти вважають, що будь-які гарячі напої, в незалежності від того, пиво це чи ні, дійсно покращують самопочуття.
З хмелем набагато швидше та простіше заснути.
Про це у своєму дослідженні писали іспанські вчені у 2012 році. Вони офіційно підтвердили, що хміль має седативний ефект. Були далі й інші наукові експерименти, які показали, що дівчата, які випили перед сном приблизно 300 мл б/а пива з хмелем, менше страждали від тривоги та краще спали.
В Америці теж проводилося своє дослідження у 2015 році. Там довели, що під час сну хворий швидше відновлюється. Вік, індивідуальні особливості, раса, рівень життя або доходу, стрес ключової ролі не грають. Якщо людина спить менше шести годин на добу на постійній основі, то ймовірність важкого протікання хвороби зростає в чотири рази. Виходить, що з хмелем можна швидше лягти спати та відновитися.
У пиві є вітаміни.
Офіційно доведено, що в пиві міститься гумулон. Він має кілька противірусних властивостей. Це підтверджує японське дослідження, опубліковане у 2012 році. Але якщо людина хоче домогтися повноцінного результату, то йому потрібно випивати в день мінімум десять літрів. Краще цього не робити, щоб не зіпсувати здоров'я та фігуру.
Відомо, що одне пиво дає до 12% вітаміну В6. Це добова рекомендована норма. Вважається, що він запускає метаболічні процеси, допомагає рівномірно використовувати поживні речовини, енергію, що надходить в організм безпосередньо з їжею й напоями. Якщо треба боротися із застудою, тоді точно варто звернути увагу на пиво. Головне, щоб в його складі були присутні дріжджі. До речі, у фільтрованому пиві їх в кілька разів менше.
Пиво – відмінний стимулятор імунітету.
Є німецьке дослідження, в якому брали участь атлети. Вдалося продемонструвати, серед людей, які вживали Б/а пиво, приготоване на пшениці, 33% не хворіли на застуду. Проводилися ще два інших незалежних експерименту, які показали, що помірна кількість алкоголю зміцнює імунну систему.
Виходить, що наука насправді довела, що алкоголь здатний позитивно впливати на здоров'я. Але є і негативні аспекти:
-
при вживанні ліків в комбінації з алкогольними напоями ймовірно відторгнення;
-
спиртне – це сечогінне, тому організм буде частіше страждати від зневоднення.
При застуді важливо розуміти, що тепле пиво – не панацея від усіх бід. Воно не зцілює, а просто прискорює одужання. Якщо вам цікаво, чому не вийде компенсувати дисбаланс рідини ще одним кухлем води, то треба знати, що організм утримує максимум 50% від кожної нової склянки. Іншими словами, доведеться збільшити ще на 600 мл.
Як підсумок: тепле пиво дозволяється пити в доповненні до повноцінних й доведених методів для боротьби із застудою.