Незважаючи на те, що вони знаходяться в тіні таких іменитих стилів пива як IPA , кисляки (Sour Beers) були на піку популярності в 2017 році в рамках постійної еволюції пивного крафта.

Кисляк мають досить широкий діапазон ароматів і смаків, починаючи з легкої кислинки до яскравого фруктового і фанки, які підходять як в якості освіжаючого келиха, після важкого робочого дня, так і основного. Професійні пивовари використовують безліч різних інгредієнтів, технік, обладнання та бактерій, щоб домогтися цих смакових характеристик. Так як виробництво цього стилю пива досить трудомістким і слабо контрольований в комерційних масштабах, пивзаводи намагаються обмежуватися невеликими партіями без серійного виробництва.

Загалом, коли щось має кислий смак, це ніщо інше як наша реакція на кислотність того, що ми п'ємо або їмо. Природна кислотність міститься в більшості цитрусових, наприклад лимони містять лимонну кислоту, в той же час як оцет містить оцтові кислоти з яких виробляють бактерії, рівень Ph-кислотності при цьому знаходиться в досить низькому діапазоні 2.0-3.0 Ph і його потрібно дотримуватися при виробництві цього стилю . У Кисляк, кислий смак насамперед викликаний роботою мікроорганізмів, які утворюють кислотні сполуки від чого пиво має характерний смак.

У порівнянні зі звичайними пивоварнями, у виробництві Кисляков використовується широкий ряд бактерій і диких дріжджів, які можуть давати кожен раз нові смаки, тому існує дуже багато суб-стилів.

Гез

Це спонтанно зброджуваний кислий ель, вариться змішанням 1, 2 і 3-х річного ламбіка в Бельгії вже протягом багатьох століть, в його основі лежить тривала мульти-органічна ферментація, володіє помірно кислотним характером, класично знаходиться в балансі з солодом і ароматом, що описуються як запах обори, земляний, запах сіна.

Колір: золотистий
Гіркота: дуже низька (до 10 IBU)
ABV: 5-8%

Фруктовий Ламбік

Зброджується декількома штамами дріжджів і бактерій з подальшою витримкою до 3-х років з фруктами. Цей стиль пива часто є сумішшю кількох партій і вінтажів, найбільш поширеними представниками цього стилю по праву вважаються Kriek (вишневий ламбік), Framboise (малиновий ламбік).

Колір: в залежності від кольору фруктів
Гіркота: дуже низька
ABV: 5-7%

Червоний Фландрийский ель

Виник в Західній Фландрії, регіон в Бельгії. В ароматі і смаку присутні фруктово-ягідні ноти: вишня, апельсин, червона смородина, слива. Помітні кислинка і фруктова терпкість. Пиво витримується до двох років в дубових бочках. Часто практикується змішування витриманого і молодого пива. Цей ель також відомий як "бельгійський бургундський", так як схожий на червоне вино.

Колір: червоний / коричневий
Гіркота: низька
ABV: 4.6-6.5%

Oud Bruin

Досить рідкісний стиль пива, що асоціюється зі східною Фландрією, пиво піддають закисанню в нержавіючих ємностях, що надає йому м'яку кислинку, яка добре доповнюється солодовим ароматом карамелі, ірису, шоколаду та темних фруктів.

Колір: бурштиновий / коричневий
Гіркота: низька
ABV: 4-8%

Берлінер Вайсс

Пшеничне кисле пиво спочатку зварене в Берліні, Німеччині звідки і бере свою назву, має чіткої молочної кислинкою з досить низькою хмеленной гіркотою і ароматом. Берлінер подається добре газованим, що ще більше розкриває його тонізуючу природу.

Колір: світлий
Гіркота: низька
ABV: 2.8-3.8%

Гозе

Німецьке пшеничне пиво, традиційно зварене в Лейпцигу з сіллю і коріандром, сбраживается з доданими молочнокислими бактерій, пиво повинне бути освіжаючим і не повинно бути занадто пересолене.

Колір: світлий / золотой
Гіркота: низька
ABV: 4.2-4.8%

Американське дике пиво (American Wild Beer)

Американське дике пиво - це широка категорія змішаних дріжджових і бактеріальних сортів пива, c використанням інгредієнтів американського походження, які спонтанно сбраживаются або купажируются з іншими сортами. Цей стиль недавно активізував популярність всіх кислих сортів пива.

Колір різний
Гіркота: різна
ABV: різний