Безліч любителів такого напою, як пиво, навіть не здогадуються, з чого воно зроблено. До основних компонентів відносять: дріжджі, солод, воду, хміль, додаткові інгредієнти.
Всі вони створюють той характерний смак, за який і люблять продукт. Кожен з них по-своєму важливий, і тому наявність всіх складових обов'язкова.
Важливість використання дріжджів
Дріжджі – організми одноклітинного типу, що являють собою різновид грибів. Вони поглинають цукор, внаслідок чого виділяються різні сполуки, наприклад, вуглекислий газ, спиртові молекули та інші речовини, що дають пиву впізнаваний смак. Дріжджі бувають двох типів: для лагера й для елю. Останні називають дріжджами верхового бродіння, адже вони концентруються на поверхні. Дріжджами нижнього бродіння, відповідно, є лагерні.
Деякі експерти таку класифікацію вважають некоректною, оскільки майже всі дріжджі в елях і в лагерах йдуть вниз. Їх відмінність – біологічна група.
При застосуванні дріжджів для елю можна розраховувати на результативний процес бродіння лише при температурному режимі вище середнього (більше +15°C), для лагера температури нижче. Смакові характеристики світлого пива відомі своїми «свіжістю» та «чистотою». Однак, це лише вказує на практично повну відсутність дріжджового присмаку, адже риси елю – аромат та смак дріжджів. Вони надають напою і фруктові, і пряні нотки. На всі продукти знайдуться цінителі.
Солод як джерело цукру в пиві
Отримати спирт з одними дріжджами неможливо. Ключову роль відіграє джерело цукру. Для сидру в цих цілей використовують яблука, для вина – виноградні грона. У пиві ж цукрові молекули виділяють різні зерна: зазвичай беруть ячмінь, але також застосовують і інші зернові культури. Цукор, добитий з фруктів, простий за своєю структурою, і ферментація в ньому відбувається швидко. До складу зернових входить крохмаль, що розпадається на прості цукри (їх дріжджі переробляють легко). Початковий етап даного процесу називається солодженням.
Солодження здійснюється методом проростки: зерна кладуть у воду, де вони проростають. Потім їх поміщають в піч і висушують. Задіяння різних температурних режимів та створює різні смаки. Зерно набуває більш темний відтінок, а його присмак – яскравість (при тривалій сушці). Завдяки солоду відчуваються солодкі або солоні ноти.
Важливість води
Одним з основних інгредієнтів пива є вода. Її склад, а саме – вміст мінералів і солей, – запорука успішності варіння напою. Навіть у минулому пивовари виготовляли продукт, враховуючи властивості рідини та плануючи майбутній смак. Сучасні виробники беруть певну воду. Головна умова – вона повинна бути високоякісною.
Зараз пивовари фільтрують воду та самостійно додають солі з мінералами для отримання нових смаків пива.
Застосування хмелю
Склалася думка, що хміль надає напою гірчинку. Проте його функції на цьому не закінчуються. Зовні квітки хмелю схожі на шишки. Усередині них знаходяться маленькі зерна. За рахунок них і з'являються особливий запах й смак з гірчинкою. До того ж всі необхідні речовини не розчиняються у воді. Що стосується смоли із зерен, розчинити можна проваркою.
Зі збільшенням часу приготування підвищується і міцність. Хороший аромат забезпечується пізнім додаванням культури. Хоча пиво існує ще з давнини, додавати хміль стали відносно недавно – приблизно тисячу років тому. В алкогольний напій йшли й інші прянощі з травами, але лише хміль зробив пиво безпечним для пиття. Популярні виробники крафтового пива вказують різновиди застосовуваного хмелю. Також екстракти хмелю продовжують термін придатності.
Інші інгредієнти
Ячмінний солод – відоме джерело цукру, однак, часто беруть й кукурудзу, рисову крупу. Дані компоненти важливі для додання легкого смаку.
Пивовари крафтових напоїв зазвичай не використовують добавки, але останнім часом трави, прянощі та інші нестандартні інгредієнти додають для підкреслення оригінального смаку. До них відносяться:
- шоколад;
- кава;
- мед.
Кожен любитель пива знайде свій ідеальний варіант.